₪400
נושא מחקר זה בא לדון בילדים המשולבים בגנים והתמודדותם מבחינה חברתית. מחקרים ומסמכים שונים בספרות המחקרית העלו התייחסות לעובדה ששילוב ילדים עם מוגבלות בגנים רגילים יש השפעה חיובית על התפתחות קוגניטיבית של אותם ילדים עם מוגבלות. נקודה נוספת חשובה הייתה לתת להם להרגיש כבר שהם חלק מהחברה הישראלית וזה משני צדדים גם מהתלמידים ללא מגבלות, הם צריכים לראות אותם כחלק מהחברה המקומית. אך במחקר זה בא להרחיב את הידע המחקרי בנושא שילוב חברתי של ילדים עם צרכים מיוחדים. על פי תפיסה זו, הילד עם הצרכים המיוחדים הוא חלק אינטגראלי מהחברה ואין הצדקה להפרדתו ממערכת החינוך הכללית (בן-נון, 2018).
לכן נושא שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בגן הינו נושא מאוד עניין אותי, במחקר זה בנושא שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בגנים באה לשים דגש על התמודדות חברתית של אותם ילדים עם מוגבלות בגן בעיני הגננות. לכן שאלת המחקר הינה כדלקמן:
שאלת המחקר: כיצד הילדים המשולבים מתמודדים מבחינה חברתית בעיני הגננת?
המחקר הזה מחדש מידע על תפיסת הגננות לגבי שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בגן מהיבט חברתי, מחקרים רבים דנו על השילוב ללא התייחסות להיבט החברתי בפרט. בעבודה זו מורכבת מארבעה פרקים מרכזיים הפרק הראשון הינו סקירת ספרות הדנה בנושאים הבאים: שילוב, ילדים עם צרכים מיוחדים, גן ילדים, גננת, התנהלות חברתית בגן, התמודדות של ילדים עם צרכים מיוחדים מבחינה חברתית.; הפרק השני הינו מתודולוגיה המתייחסת לשיטת המחקר, כלי המחקר, אוכלוסיית המחקר, הליך המחקר, אתיקה מחקרית.; פרק שלישי הינו ממצאים המציג חמש תמות מרכזיות: שילוב הילדים עם צרכים מיוחדים בגן בעיני הגננות, ילדים עם צרכים מיוחדים מצליחים להשתלב חברתית מנקודת המבט של הגננות, חסמים וקשיים שילדים משולבים חווים ביחסיהם החברתיים עם ילדי הגן , תפקיד הגננת בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים מהיבט חברתי בגן, התייחסות הילדים המשלבים בגן מהיבט חברתי כלפי ילדים משולבים; הפרק הרביעי והאחרון הינו דיון וסיכום.