#
#

המרד הערבי ב-1936 בתקופת המנדט הבריטי

המרד הערבי ב-1936 בתקופת המנדט הבריטי

400

Category:

תקופת המנדט הבריטי בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, נחשבת לתקופה לא קלה כלל לערבים הפלסטיניים. בשנות העשרים החלו היהודים או יותר מדויק הסוכנות הציונית לרכוש אדמות ושטחים רבים מערבים לא פלסטיניים המתגוררים במדינות שכנות כמו סוריה ולבנון, ובשלב מאוחר יותר גם החלו לקנות מערבים פלסטינים. וכל זה במטרה להשתלט על ארץ זו על ידי הפעלת מאמץ מדיני ואסטרטגיה של שליטה ופיתוח מהיר של התיישבויות של יהודים, וקליטת עלייה של יהודי ברית המועצות ומדינות אחרות. והכל על מנת להציב עובדה חדשה בארץ. אך השתלשלות אירועים אלו הובילה למתיחות רבה בקרב הערבים הפלסטיניים בכל שכבות החברה, ולאחר המאורעות של 1920, 1921, וב- 1929 שהופעלה אלימות נגד היהודים, הדבר הוביל להתחדשות האלימות נגד היהודים והמשטר הבריטי והמאבק נקרא “המאבק המזוין” או המרד הערבי בין השנים 1936-1939 שנמשך שלוש שנים שבו היו אבדות רבות בקרב הערבים הפלסטיניים, היהודיים, והבריטים. במהלך המרד התחוללו אירועים שונים והשתלשלות מגוונת של אירועים בכל ההיבטים הפוליטיים, החברתיים, והכלכליים. מנהיגים פלסטיניים שעודדו הפעלת אלימות מלכתחילה ואחרים שרצו בתהליך מדיני מול הבריטים ולנסות להשפיע על הבריטים בשיחות ובקרבה ללא הפעלת אלימות.
לכן תקופה זו מאוד עניינה אותי, והכי מעניין זה מה הוביל או גרם לפרוץ המרד הערבי בתקופת המנדט הבריטי. לכן בעבודה זו בחרתי לענות על שאלת המחקר הבאה:
מה הגורמים לפרוץ המרד הערבי ב-1936 בתקופת המנדט הבריטי?
העבודה מורכבת משלושה פרקים עיקריים, הפרק הראשון מתיחות במחנה הערבי לפני פרוץ המרד הערבי ב-1936, פרק הדן במתיחות שנבעה מרכש אדמות של פלסטיניים על ידי הסוכנות הציונית, והתחלת העלייה, התחלת המהומות. הפרק השני מתאר התפתחויות שהתרחשו בתקופת המרד כמו הקמת בתי-דין פלסטיניים והחרמת בתי-דין מנדטוריים, לחימה אווירת של הבריטים נגד המרד והכנופיות בנור-אשמס, התייחסות למשת”פים ששתפו פעולה עם היהודי. ופרק שלישי שזה הגומרים לפרוץ המרד.